Daun Sintang (Sambungan)

Selepas memetiknya, daun ini akan dileraikan satu persatu (rujuk gambar di bawah) dan akan dikisar sehingga lumat. Sesudah itu, daun yang dikisar tadi akan dimasukkan ke dalam beras yang dimasak di dalam periuk. Kalau daun itu sudah tua, hasilnya akan lebih baik. Nasi kerabu yang bakal masak akan kelihatan ungu gelap. Sebaliknya, jika daun itu masih muda, warnanya akan sedikit pudar. Apapun, rasanya masih lebih kurang sama.












Kepada rakan-rakan pengunjung di luar sana, selamat mencuba, cubalah ke hutan sekali sekala, untuk mencarinya, kalau dah jumpa, jangan lupa bawa balik dan tanam di rumah, walaupun ia bukan untuk digunakan pada lain masa, tetapi sekurang-kurangnya kita boleh jadikan ia sebagai pokok hiasan dan boleh juga dijadikan sebagai koleksi. Sehingga berjumpa lagi...

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Daun Sintang

Selamat Kembali